Jyllandsposten 1. marts 2014

Vinterbadere vil prøve nye grænser af

 

Flere vil eksperimentere med vinterbadning, og derfor er Rådet for Større Badesikkerhed på vej med baderåd.
Flere kaster sig over vinterbadning, og det kan ses på medlemstallene i klubberne. Men med en større popularitet kommer også et ønske om at prøve grænser af.

 

Det er ikke længere nok at vinterbade på traditionel vis, forklarer Sven Hedegaard, formand for Rådet for Større Badesikkerhed, som ser en tendens til, at de badende også vil prøve andre former for udendørs badning i vintersæsonen.

 

Derfor vil vi med nogle få og klare baderåd være med til at imødegå eventuelle og fatale ulykker, som vil kunne ske, fordi der er flere og flere, der vil vinterbade, siger formanden.

 

Ifølge Sven Hedegaard var der for to år siden registreret cirka 19.000 badere i de danske klubber. Nu er medlemstallet oppe på knap 25.000 vinterbadere.

– De synes, at det er sundt, sjovt og at der er et meget socialt sigte i det at vinterbade, siger Sven Hedegaard og fortsætter:

– Men vi har også oplevet, at der er nogen, som gerne vil vintersvømme. Og det er sådan nogle ting, som vi gerne vil komme i forkøbet, da man vil komme til at svømme på dybere vand end ved traditionel vinterbadning.

Ifølge formanden vil det at vintersvømme indebære en konkret risiko for den pågældende person.

Men ikke nok med at det involverer en risiko for den pågældende, så vil de, der kommer den pågældende til undsætning, skulle uheldet være ude, også bringe sig selv i samme fare.

– I takt med at ting udvikler sig, så er også nogle, som får interesse i at prøve nye grænser af. Det er også helt i orden, men de skal bare være klar over, hvilke vilkår de gør det på, fastslår Sven Hedegaard.

Derfor vil Rådet for Større Badesikkerhed i samarbejde med de 90 danske klubber for vinterbadning udarbejde en stribe baderåd, som Sven Hedegaard regner med at kunne have liggende færdige og klar inden næste sæsonstart den 1. oktober.

Formanden kan derudover fortælle, at der endnu ikke er oplevet dødsfald som følge af vinterbadning, men at der udelukkende har været mindre episoder, hvor de badende har oplevet ildebefindende eller hyperventilering.

/ritzau/